Această Cartă este, pentru mine, echivalentul perfect al jurământului olimpic; un angajament solemn la spiritul de fair play, la care aderă toți participanții la Jocurile Olimpice. Sportul este prin excelență domeniul unde performanța primează, dar aceasta nu are valoare decât în condiții de respect pentru efortul celuilalt și de acces liber la competiție. Deși sportul în care am concurat este un sport individual, echipa a fost întotdeauna cea care m-a purtat spre victorie, iar echipa e mai puternică atunci când talentele sunt diferite, se completează și se pot exprima liber, pentru obiectivul comun. Mi-aș dori să trăiesc într-o societate în care orice copil de pescar dintr-un sat îndepărtat din Delta Dunării, dacă decide că nu vrea să fie pescar, ci campion, găsește în jurul lui oameni dispuși să-i acorde încredere cât timp își încearcă puterile. Și îmi doresc să contribui la o societate în care acest copil are șansa să-și atingă visul.
Ivan Patzaichin (26 noiembrie 1949 - † 5 septembrie 2021)
Ca jurist cu o specializare în domeniul legislației anti-discriminare și ca autor al mai multor acte normative privind combaterea discriminării sau a segregrgării școlare este o onoare și o bucurie să fiu unul din ambasadorii Cartei Diversității în România. Societatea românească este, ca orice altfel de societate, o societate diversă în care fiecare cetățean are dreptul de a-și realiza aspirațiile personale și profesionale, de a lua parte în mod egal la deciziile comunității, de a se simți o parte a comunității, indiferent de „rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată”, etc.
Carta Diversității vine tocmai să transpună în practica și cultura organizațională ale instituțiilor publice și ale organizațiilor din sectorul privat principiul nediscriminării și al incluziunii consacrate de legislația în vigoare. De aceea aderarea la principiile Cartei Diversității este dovada aderării la valorile nediscriminării și promovarea incluziunii și un angajament asumat de fiecare organizație pentru a construi o comunitate mai incluzivă și mai echitabilă, în care forța și talentul fiecăruia contează. Felicit din inimă organizațiile care au semnat Carta Diversității pentru că este o dovadă că lor le pasă! Iar lista de semnături este deschisă!
Eugen Crai, Consultant independent în domeniul drepturilor omului
Fac parte din comunitatea LGBTQI+ si mi-au trebuit ani buni sa pot vorbi public despre asta.
Diversitatea este despre a invata sa-l ascultam pe cel de langa noi inainte de a avea o opinie sau de a-l judeca.
Este despre un comportament profund empatic, deschis, curios si despre puntile care ne pot uni.
Pragmatic vorbind raspunde simplu la intrebarea: este “loc” sub soare pentru noi toti?
Noi toti decidem cum arata acel “loc”.
Cristina Saracu, LGBTQI+ activist/ strategist
„Este o mare onoare sa fiu ambasador al Cartei Diversitatii din Romania. Subiectul diversității este unul de actualitate, aprins discutat, care mă înflăcărează și pe mine de câțiva ani, cu precadere în ce priveste diversitatea și incluziunea la locul de muncă.
Ce mi se pare însă cu adevărat important este să trecem cu toții de la vorbe la fapte. De aceea mă bucur să mă implic activ ca toate companiile, instituțiile și organizațiile din România care se declară responsabile social, să devină semnatare ale Cartei Diversității care le angajează public la acțiuni concrete dincolo de limita minimă a obligațiilor legale.
Îi felicit pe inițiatorii Cartei Diversității pentru demers – este necesar și vine la momentul potrivit!“
Gabriela Lungu, Integrated Creative Leader și Founder WINGS Creative Leadership Lab
„Este o bucurie atât profesională cât şi personală să fiu un ambasador al Cartei Diversității în România, fiind implicată de mulți ani în activități legate de acest subiect în guvernanța corporativă și resurse umane.
Diversitatea este o forță, reprezintă o sursă importantă de creștere şi susținere a performanței. Din diversitate, construind responsabil și inteligent pe diferențe, se naște și inovația și dorința de a continua să fii creativ şi eficient, lăsând ceva sustenabil în urma ta. Susținerea diversității atât la nivel personal cât și instituțional, trebuie să treacă de retorica de PR si de politicile interne, trebuie să devină o normalitate observabilă în șansele pe care le oferim tuturor, în farplay, în respectul față de ceilalți, la toate nivelurile într-o organizație, să fie mai mult decât o obligație legală, să o simțim şi trăim, nu să o tolerăm.
Cu toţii avem nevoie să fim recunoscuţi, valorizaţi. Carta Diversitatii reprezintă o masă critică de oameni care au înţelepciunea de a oferi o șansă tuturor, de a învața să acceptăm zi de zi varietatea din jurul nostru, trecând de la vorbe la fapte, fructificând toate aceste oportunităţi oferite de ceea ce numim diversitate. Aderarea la principiile Cartei Diversității este un angajament asumat de fiecare semnatar pentru a construi o comunitate echitabilă, în care forța și talentul fiecăruia contează.”
Adela Jansen, Board Member CCIFER
De peste 20 de ani, de când mă știu jurnalist, am vrut să fiu împotriva curentului, să fac lucrurile „altfel” decât le făcea restul presei. Am renunțat să promovez vedete de carton poleit și am ales să vorbesc despre „femei obișnuite cu povești neobișnute”. Am îndrăznit să le pun pe copertă, să fac editoriale de modă, să le urc pe scenă la „Femeia anului”, să le onorez, să le premiez. Am adus în lumina reflectoarelor „eroine anonime”, femei cu dizabilități, victime ale violenței domestice, mame care își fac dreptate și schimbă legi pentru copiii lor cu nevoi speciale, femei cu spirit civic și responsabilitate socială care rezolvă multe probleme pe care statul nu le poate gestiona. De la astfel de oameni am învățat să fiu autentică, să prețuiesc valoarea, nu succesul, să am curajul de a-mi asuma la rândul meu statutul de părinte singur, care militează pentru drepturile încălcate sau mai puțin știute ale acestei comunități în creștere, din păcate.
Acum scriu despre lideri care își trăiesc viața cu un scop mai înalt decât binele lor personal, cu idealul de schimba lumea în bine. Sunt oameni cu un înalt grad de conștiință profesională și personală, care nu se plâng de condiții nefavorabile, nu invocă scuze, ci caută soluții de a merge mai departe pentru a-și împlini idealul. Ei construiesc România solidară, performantă și competitivă pe plan internațional. Ei fac țara asta mai suportabilă şi mai frumoasă. Și mai plină de speranță.
Daniela Palade Teodorescu, Redactor șef Revista CARIERE
Consecvent valorilor şi principiilor sale, Michelin consideră că o organizație responsabilă este cea care reflectă comunitatea în care activează, îi valorizează diversitatea, acesta fiind un avantaj în dezvoltarea fiecărei persoane dar și a companiei, cu un important impact pozitiv asupra societății. Diversitatea în fiecare formă, îmbogățește comunitatea care o îmbrățișează, oferind perspective multiple la interese comune, oferind o șansă oamenilor de a se exprima liber și de a-și lărgi universul.
Lumea Michelin este una deschisă și marcată de diversitate, prin urmare îi încurajăm pe angajații noștri să se inspire din diversele opinii și să privească interacțiunea dintre ei ca o oportunitate și un declanșator al inovației. Suntem mândri să semnăm Carta Diversității și să accentuăm importanța acestui demers atât în interiorul companiei cât şi în societatea românească in general, astfel încât fiecare dintre noi să fie deschis și să aprecieze diferențele care ne fac mai puternici și mai înțelepți.
Stephane Roy de Lachaise, Preşedinte Michelin România
A fi diferit este sinonim cu a fi valoros. Este o onoare să fiu Ambasador al Cartei Diversității din România. Sunt încrezator în ideea ca progresul, farmecul și frumusețea vieții sunt alcătuite din diversitate.
Compania Samsung Electronics România crede că profesionalismul se definește prin respectarea pincipiilor egalității, printr-o cultură organizațională bazată pe valorificarea diferențelor și menținerea unui mediu în care fiecare angajat împărtaseste ceea ce simte și gândește cu adevărat. Pentru noi diversitatea este o inepuizabilă sursă către inovare și dezvoltare.
Astfel, adaptarea noastra la nevoile lumii în care trăim devine un proces nobil, armonios și semnificativ pe care dorim să-l difuzăm în permanență societății a cărei evoluție ne dorim să o inspirăm.
Alex Aldoescu, Head of HR & General Affairs la Samsung Electronics Romania.
Un ambasador își desfășoară activitatea, îndeobște, într-o țară care nu este a lui. România, o țară cu oameni care afirmă despre ei înșiși că sunt un neam ospitalier, este – așa cum spun barometrele de specialitate - vedetă europeană la intoleranță. Ușile din sufletele românilor se trântesc în fața persoanelor diferite – fie fizic sau intelectual, fie etnic sau religios, fie – doamne ferește – bântuite de vreo orientare sexuală păcătoasă. Cu bagajul meu de valori, mă simt, așadar, suficient de străin în țara mea ca să accept onoarea de a fi ambasador pentru diversitate.
Mircea Toma, Preşedinte ActiveWatch
Mă bucur de momentul acesta, în care putem printr-un gest oficial să confirmăm lucrurile în care credem și pe care le punem în practică zi de zi – respect, încredere, egalitate de șanse, incluziune. Diversitatea este pentru noi o sursă de creativitate, de inovație și de performanță. Însăși activitatea noastră pornește de la ideea de a contribui la succesul companiilor partenere, la bunăstarea angajaților lor și la o mai bună calitate a vieții pentru toți. Soluțiile Edenred sunt construite prin conectarea celor care pot progresa și prospera împreună, iar diversitatea clienților și utilizatorilor noștri s-a reflectat dintotdeauna în interiorul companiei noastre. Diversitatea ne dă putere, ne face mai buni, mai rapizi, mai pregătiți să anticipăm tendințele sociale și să conturăm viitorul. Avem cu toții nevoie de împlinire, atât profesională, cât și personală, iar promovând o cultură a diversității, construim o viață mai bună pentru noi înșine și pentru cei de lângă noi.
Dana Sîntejudean, General Manager al Edenred România & Moldova
Mă bucură enorm implementarea Cartei Diversității în România. Adoptarea acesteia înseamnă acceptarea unor principii sănătoase și a unor valori care să ne ghideze în viața de zi cu zi, fie că vorbim de viața personală, fie de cea de business.
Înseamnă crearea unui mediu propice pentru deschidere, învățare și armonie.
Dezvoltarea și implementarea Cartei Diversității vine la momentul potrivit în România; este timpul să NE educăm și să educăm la rândul nostru în spiritul înțelegerii, acceptarii, incluziunii și egalității de șanse.
Ioana Boteanu, Recruitment & Training Specialist, Henkel Romania
Diversity is the mix and inclusion is making the mix work. Asta au zis oameni mai deștepți ca mine și cred că așa e. Diversitatea e o stare naturală a lumii în care trăim, suntem înconjurați zi de zi de ea, de la diversitatea umană la cea biologică și ca atare e ceva cu care ar trebui să ne împacăm și să nu ne mai certăm. :) Viața nu e nici albă, nu e nici neagră, și poate nici gri uneori. E o sumă de nuanțe, altele mai discrete, altele în tușe mai groase, dar întotdeauna care merg bine împreună. Mă bucur mult că România s-a alaturat familiei europene, că a aderat la Carta Diversității, și că astfel recunoaștem într-un mod oficial că diversitatea e o valoare în sine care contribuie la progresul social si economic.
Dar cred că promovarea diversității și incluziunii poate fi facută și zi de zi prin fapte mici, acordând respectul cuvenit fiecărui om așa cum este el. Cred că pasul următor ar fi să înțelegem cum construim pe aceste diferențe, cum includem pe toata lumea, pentru că dacă nu mâncăm cu toții la aceeași masă, fiecare va rămâne flămând până la urmă.
Dorian Ilie, Communication Director, Rogalski Damaschin Public Relations
We all deserve to be loved, accepted, respected and valued for our own differences. Diversity and Inclusion is a Work to educate ourselves, our families and our communities to have it.
Dan Crisan